Sedcontrol -Sistem de măsurare cu ultrasunete

24.05.2021

Sistem de măsurare cu ultrasunete a depunerilor de sedimente în lacurile de acumulare  - SEDCONTROL

SEDCONTROL este un sistem pentru măsurarea depunerii de sedimente cu eliminarea erorilor de poziţionare. Este construit în două variante: modulul subacvatic și modulul cu senzori montat pe componenta plutitoare. Are încorporat un senzor de distanță cu ultrasunete, un senzor de turbiditate și o serie de senzori cu ultrasunete. Modulul receptor de date constă într-un modem radio și un laptop care permite preluarea şi prelucrarea datelor.

Dinamica procesului de colmatare prezintă interes pentru specialiştii care cercetează lacurile, având implicaţii în: generarea de energie, controlul inundațiilor, aprovizionarea cu apă, reglarea nivelului apei, pescuit, navigație și recreere.

Sistemul SEDCONTROL are următoarele avantaje:

  • permite măsurători directe dintr-o poziție fixă de măsurare, care nu este afectată de erorile intrinseci ale sistemelor mobile;
  • permite obţinerea de informații în timp real legate de schimbările din stratul de sedimente.

Invenţia premiată la Cea de-a 41-a ediţie : Sistem de măsurare cu ultrasunete a depunerilor de sedimente în lacurile de acumulare, pe scurt "SEDCONTROL", avându-i ca autori pe: Mihai Mărgăritescu, Alexandru Moldovanu, Vlad Văduva, Cristian Drăghescu şi Florin Alexandru Isvoranu.